Thursday, November 02, 2006

Varför är vänstern rädd för rubriker?

Horanseminariet i tisdags kväll blev med Petra Östergren (apropå hennes artikel i senaste arena), Ulrika Dahl (som skrev om Femme i nr 4/06) och Kristina Hultman i panelen och en tyvärr alldeles för liten lokal där många inte fick plats.
Det var jätteintressant att lyssna på dem, men givetvis svårt att fokusera på sexsäljaren och synen på sexsäljare när alla inte ens accepterar termen sexsäljare eller att sex är något man kan sälja.

Alla säger att det inte går att ha ett seminarium om alla deltagare håller med varandra och det är klart, men frågan om kommersiellt sex är så komplex och eftersatt att man antagligen skulle kunna samla tre personer med samma grundläggande utgångspunkt och ändå få en debatt med många olika åsikter. Just nu skulle åtminstone jag gärna höra feminister prata som är överens om att så länge det finns sexsäljare som ser sitt jobb som ett jobb så är det ett jobb. (Samtidigt som det förstås är en massa andra saker, för andra personer och här kan det vara dags att komma in på turismen men det finns inte tid yo.)

I kväll är Petra på abf i Stockholm igen med sin bok "Porr, horor och feminister".

Många påtalar den här jobbiga rubriken på seminariet – "Varför är vänstern rädd för horor?" – och verkar störda av den. Jag undrar så här: Varför är vänstern så rädd för rubriker?
Och varför är vänstern rädd för alla situationer där man inte tycker likadant? Är solidarietet en intellektuell rörelse av att hålla ihop?
Kan vi ha ett seminarium om det.

8 comments:

Ulf Bjereld said...

Det är väl inte så konstigt att rubriken provocerar. De flesta inom vänstern uppfattar sig ju faktiskt inte som rädda för "horor".

Rubriken antyder att min avsky för prostitution och min vägran att se prostitution som ett arbete grundar sig på rädsla. Vem tjänar på en sådan tolkning? Knappast jämställdheten och jämlikheten i alla fall.

m said...

fast hela samhället är ju rädda för horan. och då inte i dess bokstavliga betydelse, utan i vad hon står för i dikotomin hora/madonna.
därför fattar jag inte heller varför folk blir så provocerade. det handlar ju om att inte våga se att synen på sexualitet är sjukt stigmatiserad.
det har egentligen ganska lite med prostitution att göra.

Anonymous said...

Det är enkelt att mena att det i grunden är en orättvis bild av horan som är förhärskande i samhället, eller att sexualsynen i samhället är inskränkt. Att det finns ett fördomar om horor förändrar dock inte att prostitution framträder som ett socialt problem i samhället, eller att det är skadligt för individen. Så ser erfarenheten och fenomenet ut, den liberala utopin ser däremot av hävd annorlunda ut, det medger jag. Diskussionen fallar alltså då den endast kretsar kring vad den tror är den redan betraktar som en fråga om idéer och värderingar, och maskerar dettta bakom nån sorts dekonstruktivistisk kulturanalys.
Även om prostitution i teorin kan vara ett jobb, så är det alltså inte samma prostition vi talar om.
Att prostitution skulle vara ett sätt för kvinnor att ta kontrollen, utmanar, återigen, först och främst verkligeheten, det må sedan förhålla sig på annat sätt inom den feministiska skolastiken.

m said...

jag är nte säker på att jag följer dig, du anonyma, i alla led. men jag känner mig ändå nödgad att betona att jag minst av allt tror att prostitution är lösningen på kvinnans (och mannens) stigmatiserade sexualitet. jag ville bara belysa att rädslan för horan (som motsats till den "goda" kvinnan) egentligen inte är ett vänstefenomen. dock kanske lite mer sorgligt i en rörelse som hävdar sig själv vara så radikal.

vad jag däremot fortfarande tycker är intressant att fundera på är huruvida (som du säger) prostitution är dåligt för individen pga att det är dåligt för individen eller för att individen får pådyvlat sig från barnsben att det är dåligt för individen.

sedan är jag emot kapitalism på så många sätt att jag verkligen betvivlar att detta att göra kvinnans sexualitet till en vara att definiera för den med mycket pengar, kan göra sexualiteten mindre begränsad. snarare tvärtom.

kamikaze said...

Shit va roligt att du bloggar! Du e absolut en av mina favoritkrönikörer, jag läser mer än gärna mer av dig.

PS Jenny Westerstrand skriver också en väldigt läsvärd Varför-är-vänstern-rädd blogg. Den ligger här.

macho said...

Jag håller med ovanstående. Sjukt kul att du bloggar, du är ju så satans rolig och jag ser dig aldrig på Konsum längre.

Anna

charlotte said...

Jag tyckte nog som den vänstermänniska jag är att rubriken till seminariet (som jag inte kunde gå på - jag bor ju inte i Stockholm...) var bra.
Sen undrar jag varför diskussionen så lätt hamnar i huruvida prostitution är "bra" eller "dåligt". Herregud, det ÄR ju, och det har inte försvunnit och lär inte försvinna med sexköpsförbudet.

Maria B said...

I egenskap av sexsäljare i vid bemärkelse (erotikmassör) är jag ganska trött på den här ständiga fokuseringen på just "horor". Det vore betydligt mer spännande och nyskapande om ni istället fokuserade på den grupp som faktiskt har blivit kriminaliserad under ett starkt vänsterinflytande, det vill säga de sexköpande männen.

Maria B
http://sexochpengar.blogspot.com