Tuesday, December 19, 2006

Sexmobbning

På tunnelbanan på väg till jobbet var det en liten man i äkta svensk överdimensionerad dunjacka som stod och gned sig mot mitt ben.
Jag undrade om han skulle sno något.
Han speglade sig hela tiden i glasrutan i dörren för att se hur det såg ut när han stod så nära mig. Det var inte precis fullt i tunnelbanan.
Jag tog upp en bok och försökte läsa och i samma rörelse putta bort honom lite grand men det gick inte. Jag tänkte på olika metoder för att protestera mot sådant här utan att det känns som att man är med i en Benny Hill-sketch, men jag kunde inte komma på nåt, är inte säker på att det finns. Jag kommer aldrig på nåt. Jag tänkte typ: bara det inte kommer någon jag känner. Många av er är säkert jätteduktiga på att säga till eller gå undan eller vad man nu gör men jag tycker att det är för hemskt, jag vill inte titta på en sån här person, jag vill inte säga någonting till honom.

Mellan Mariatorget och Slussen gjorde han en serie rörelser som innebar att det inte längre kunde finnas något tvivel om vad han ville uttrycka.
OK, tänkte jag, jag får gå av här.
Sen fattade jag att det var det som var hans grand finale, för han gick av.

Dessvärre är det nog fortfarande detta det handlar om, att det står små män och gnider sina könsdelar mot en på tunnelbanan.
Det är ju så banalt.
Det är pinsamt att prata om.

13 comments:

Lisa said...

Det är ju alltid lättare sagt än gjort, och jag vet inte hur jag själv reagerat i samma situation,men jag tror rätt mycket på Doris Marydotters strategi:skäm ut förövaren!
En borde ha ropat över hela vagnen:Den där gubben,igrön täckjacka och grå keps står och gnider sin kuk mot mitt ben!
Eller den lite mildare varianten. att högt och bestämt säga:Du gnider din kuk mot mitt ben.Jag vill inte att du gör det.Sluta!

m said...

Eller om man inte vågar riktigt den approachen kan man försöka sig på den subtila, liksom "ursäkta, du skulle inte kunna tänka dig att flytta på dig lite". Gärna kombinerad med the gaze of steel.
Ett simpelt "vad håller du på med" kanske också kan funka. Stelfrusen tystnad, däremot, är nog tyvärr det som får honom att våga göra sådant där.

I vilket fall som helst är det äckligt. För ganska många år sen satt jag på en nattbuss invid fönstret när det plötsligt kom en hand smygande från platsen bakom mig. Jag hoppade en meter i ren chock, flyttade fram till chauffören och deklamerade att det satt ett äckel i bussen. Busschauffören släppte av äcklet och alla andra på sista busshållplatsen och sen körde han mig hem. Det kallar jag stil.

charlotte said...

Undras hur många kvinnor som INTE råkat ut för något dylikt. Det känns ju som en universell kvinnlig erfarenhet, detta med de "små övergreppen" eller vad man ska kalla det, det där som rymmer allt från anonymt stönande i telefonluren till det Karolina beskriver. Onanisten i sätet bredvid mig på biografen är nog min grövsta erfarenhet. Jag gjorde inget åt det eftersom jag helt enkelt inte begrep vad det var som hände förrns jag såg kladdet på sätet efter det att den kvidande mannen plötsligt rest sig och gått mitt under "Jacob the Liar" med Robin Williams. Ett oerhört märkligt val av runkfilm, inte minst som detta utspelade sig i Berlin (filmen i sin tur utspelar sig i ett polskt-judiskt ghetto under 2:a världskriget).

Anonymous said...

En stor del djurarter spelar döda när dom blir hotade, en del för att inte synas och en del för att spela döda, oätliga, åt vilket håll din reaktion ligger kan jag inte definiera men är det helt omöjligt att bara flytta sig, eller ryta till i den situationen, mannens beteende är naturligtvis under all kritik, men din passivitet, vad bygger den på?

Tyvärr så väljer jag att skriva det här anonymt, för troligtvis första och förhoppningsvis sista gången under alla mina poster...

/ano1

Anonymous said...

Jag kan inte förstå att du inte gjorde något åt det? Det finns ju inte.

charlotte said...

Jag blir lite beklämd av de här anonyma kommentarerna. Spinner vidare på min blogg om någon är intresserad.

Anonymous said...

Det var jag, i dunjackan. Jag måste säga att jag blir lite besviken när jag läser om din syn på vår fina stund tillsammans. Nåväl. Nu har jag bytt kalsonger och är redo för en ny åktur. Väl mött därute i kollektivtrafiken.

/liten kåt man i dunjacka

Anonymous said...

Big jävla shoutout till dig för att du orkade ta upp det i alla fall, jag är lite förvånad att det inte är fler som orkar/vågar snacka om det...

Henning said...

shit jag hade en liknande upplevelse när jag va typ tretton. jag stod och spelade arkadspel och sen när mina pengar va slut fick jag en femma av en gubbe som stod o tittade, och innan jag visste ordet av insåg jag att han stod och gned handen mellan mina ben. jag blev så jävla rädd och förlorade alla liv på en gång i spelet och skyndade därifrån. gubben efter förstås och ville att jag skulle följa med. uuuuh... jag kastade mig på en tunnelbana. sen ville jag döda honom i flera år.

...jag behövde visst terapia ut den grejen.

om man ser till sin egen del är nog det viktigaste att säga ifrån. eller om man inte gjorde det så iaf snacka om skiten, det verkar ju som dom flesta varit med om liknande, som sagt.

Rollx said...

Du skulle ha skämt ut fanskapet och utbristit - DITT DJÄVLA ÄCKEL ! VAD FAN SYSSLAR DU MED !?. Han lär ju fortsätta sitt snopp gnuggande om alla hans offer är tysta.

Anonymous said...

Obehagligt (vet jag inte om jag skulle tycka om en tjej gjorde så mot mig iofs) men hur hade du reagerat om det inte var " liten man i äkta svensk överdimensionerad dunjacka", utan en storvuxen med jamaicanskt utseende?

S. said...

Man ska inte skuldbelägga den som av olika anledningar inte säger ifrån i en sån situation. Men jag röstar ändå för ett "va fan håller du på med?! (ditt jävla äckel)" och en riktig mördarblick.

Alexandra said...

Men shitt. Jag skulle ha sparkat honom på kuken. Och slängt av honom från tåget. Fan, vilken djävla idiot. Det där beteendet verkar hur som helst vara vanligt. Och du senaste "anonymous", hur skulle du ha reagerat? Vad snackar du om? Sluta onanera i kommentarbåset!