Thursday, March 01, 2007

Nu fast ändå inte


Så nu ska LeRoy Comrie och New Yorks statsfullmäktige verkligen förbjuda n-ordet.
Chop-chop.
Men det går förstås inte att förbjuda på riktigt, och det är heller inte meningen. "Förbudet" ska vara en symbol.

I den svenska världen, där rasism aldrig finns och det påfallande ofta på något konstigt sätt råkar bli majoriteten som bestämmer vad minoriteten får känna sig kränkt av, är det antagligen lite för lätt att ironisera över att ett ord förbjuds när det väl nästan har tagits tillbaka. I USA bubblar rasismen upp ständigt och jämt från under ytan, men känslan när man "förbjuder" ett ord blir att det handlar mer om att täppa till hålen.
Varför nu och inte för fyrtio eller hundra år sedan?
Tycker New York att n-ordet i dag är ett ord som beskriver svarta?

Vad händer med hip hop när man inte får säga nigger? undrar Kulturnyheterna.
Tja vad hände med reggae när man inte längre fick svära på scen i Jamaica? Inte särskilt mycket förutom att vi plötsligt såg uniformerade poliser stå nedanför scenen och lyssna noga. Men i Jamaica hade förbudet ett syfte och det fungerade: artisterna sjöng mer mamma-låtar ett tag och musiken blev lite mindre irriterande för personer med lagstiftningsmöjligheter.

4 comments:

Mickey J Barczyk said...

"N" är inte svordom, det är en innebörd som uppfattas olika beroende på situationen.

Tycker således att det är fel att jämföra nigger med en vanlig svordom. Det är ju som att jämföra äpplen och päron.

Too Cool said...

MJ: Det spelar väl ingen som helst roll för resonemanget, det handlar ju om hur förbudet påverkar musiken? Vad ordet/-n som förbjuds betyder är ju skit samma, fattaruväl.

Mickey J Barczyk said...

Jo, men kan byta ut en svordom mot ett liknande ord som de har gjort i serien Galactica, där bytte de ut "fuck" till "frack" och slapp "beepa" det. De använde ordet friskt.

Eftersom ordet "nigger" är en innebörd så blir det ju svårt att ersätta det.

Chris Rock har en check förklaring på vad nigger och nigger betyder. Har för mig att det var i hans stand up-film "Bigger & Blacker" som han tar upp det i.

Sven Elander said...

"I den svenska världen, där rasism aldrig finns och det påfallande ofta på något konstigt sätt råkar bli majoriteten som bestämmer vad minoriteten får känna sig kränkt av..."

Så sant, som när CMR anmälde glassen Nogger Black och hela media-Sverige tävlade i att göra sig roliga över detta.