Friday, November 16, 2007

Om Britney och Justin

Dagens DN-krönika hittar ni här.

Och så för att fortsätta lite på det här med Britney Spears och Justin Timberlake. De är båda födda 1981, de var båda barmstjärnor i Disneyklubben, de hade båda en kristen sydstatsstil som de senare skulle utveckla till en sexig stil och de blev båda megastjärnor innan de fick gå på krogen. Men sedan gick det neråt för Britney och uppåt för Justin.

Det finns en lättidentifierbar killtyp som tar små motgångar väldigt hårt. En typ av kille (kan säkert också vara en tjej) som aldrig behövt kämpa någonting och alltid blivit bekräftad och stöttad. Jag inbillar mig att Justin är en sådan kille. Han behöver bara göra sin grej. Han kan vara ihop med Cameron Diaz, han kan välja att jobba med producenter och låtskrivare utan att bli kallad för bimbo och han kan välja att anspela mycket på sex i en tid då sex är helt rätt sak att hålla på med.

Medan Britney Spears inte kan göra någonting i princip. Åtminstone inte sedan hon blev mamma. Vart hon än vänder sig blir det fel och så har det varit länge, långt innan hon rakade av sig håret.

Men nu verkar det som att Britney med sin nya skiva har knappat in lite på Justin. Samtidigt som hon dansar runt strippstången i videon till "Gimme More" sitter han med mörkersikte och falsettsjunger porrtexter i 50 Cents fantastiska ”Ayo Technology”. Jag inser att Justin Timberlake är en offentlig man som får mig att undra om han är en pionjär eller om kanske mansrollen inte är så djävla begränsad som det sägs. På den här nivån, alltså. Män med en viss given status kan experimentera med sexuella identiteter utan att åka dit på det.

Jag minns heller inte att jag någonsin tänkt på Justins kristenhet, eller hört någon kalla honom för en hycklare.

3 comments:

isabelle ståhl said...

problemet är att kvinnor aldrig tillåts vara något annat än lagom, medan män kan pröva hur många roller de vill och bli accepterade. hur många artister som blivit pappor lever inte samma rock'n'roll-liv som britney liksom, men de får ingen skit för det. jag tycker fortfarande att britney är objektifierad i sina videos. vem bestämmer egentligen hennes villkor? justin står självsäkert med ett harem av dansande tjejer omkring sig, britneys roll är fortfarande sexig poledancer. de omvända könsrollerna i Ayo technology hade aldrig tillåtits i dagens musikindustri.

Lisa said...

Jag håller med dig! Andres Lokko skrev förresten en bra grej på ungefär samma tema för några veckor sedan.

Anonymous said...

Det kan ju också bero på att Justin är en multitalang som är skriver musik, spelar massa instrument och satsat på sin karriär och att britney har ett väldokumenterat drogmissbruk och ägnar dagarna åt att hänga med fotografer och klä av sig naken i klädaffärer.