Monday, June 04, 2007

Mikael Wiehe läser Arena


Nu har Mikael Wiehe läst senaste numret av Arena. Han kommenterar så här i tidningen Internationalen:
Fråga: Hur ser du på vänstern i Sverige i dag?
Svar: Jag läste Karolina Ramqvists artikel i Arena om att klass tar för mycket plats inom vänstern ... Jag är 61 år gammal. För mig är klasskampen fundamentet för vänstern. Inte sexuell tillhörighet. Ska vi snacka vänstern, så får vi snacka klasskamp. Låt oss snacka politik. Ska vi snacka självförverkligande på Södermalm, så kan vi snacka en massa andra grejer.

Internationalen föreslår att Arena borde bli av med presstödet efter den här artikeln. (Som om vi hade något.)

11 comments:

Katarina Wikström, Internationalen said...

"Borde inte typ presstödet ryka eller nåt? Annonsörer dra in sina pengar?" skrev jag slarvfrustrerat i min krönika "Politik är klass!" när jag tyckte Arena försökte dra undan mattan för vad hela vänsterrörelsen bygger på. Okej, trist att ni inte har nåt kulturstöd att förlora, men ska vi inte diskutera de viktiga frågorna här? Klassanalys, hallå?

Erik Svensson said...

Hi hi! Jag undrar om det var min tidigare kritiska kommentar till Karolinas artikel i ARENA där hon ondgjorde sig över att det pratades för mycket klass som fick henne att läsa Internationalen? Jag referade just till Mikael Wiehes kritik av "livsstilsvänstern" där och Karolinas artikel. Normalt är väl vänsterliberalerna på ARENA för FIIIINA för att läsa sådana traditionella vänstertidningar som Internationalen, så jag undrar om hon hade hittat Wieheartikeln utan min hjälp...

Hursomhelst. Jag ska ta upp saken på min blogg, och jag tycker att det är kul att se att de tidigare så kaxiga vänsterliberalerna på ARENA känner sig alltmer marginaliserade i debatten, eftersom de faktiskt börjar få mothugg av andra duktiga vänsterdebattörer. Till skillnad från hur det var på 1990-talet då den postmodernistiska och tandlösa identitetsvänstern löpte amok och tog sig större utrymme än de faktiskt förtjänade.

Erik Svensson said...

Jag har kommenterat Karolinas artikel och hennes icke-svar på Mikael Wiehes kritik här:

http://biologyandpolitics.blogspot.com/2007/06/arenas-och-livsstilsvnsterns-olidliga.html

Alexandra said...

"Självförverkligande på Södermalm" har det med sexuell tillhörighet att göra? Inte med politik? Inte med klass?

Uhhh.

Charlotte said...

...och sexuell tillhörighet har förstås ingenting med politik att göra....nä, det finns väl inga politiska frågor förknippade med det?...öööhhh

Anonymous said...

internationalen är inte min kopp te, men jag tycker nog att wiehe har en liten poäng iallafall. jag läste din artikel och tyckte väl att den var vettig, men lite, ja, intetsägande? med tanke på att klass varit bortglömt är det väl rimligt att det får ett uppsving nu, och det leder ju såklart till att andra får stå tillbaka. och kanske kan feminismen etc vinna något på detta? dessa behvöer väl också vila en smula, särskilt med tanke på dess enorma framgångar (för det kan man väl inte förneka?). dessutom känns det som om feminismen, queerteori, postkolonialism etc har utvecklats mycket de sista decennierna, medans frågor om ekonomi, arbete och ägande stått helt stilla, särskilt i det offentliga samtalet och bland folk överlag. och detta är inga "enkla" ting! på så vis tycker jag nog att klassbegreppets återkomst kan göra nytta - för båda läger. men det leder ju naturligt till att tidigare samtalsämnen får maka på sig en smula. jag förstår inte varför detta är reaktionärt eller enkelspårigt, tvärtom. ramsan genus-etno-sex. har varit lika monoton.

Clas said...

Karolina Ramqvist är ung – Wiehe är vis.

Ulrich said...

Wiehe är enligt egen utsago 61 år gammal. Eventuell vishet har inget med ålder att göra. Åldern kan snarare vara till hans nackdel då han inte verkar hänga med i vissa moderna resonemang.

Marcus B said...

För övrigt är ju majoriteten av Karolina Ramqvists texter intetsägande. Mycket gnäbb, lite konstruktivitet. Wiehe är ju "spot on" i sitt inlägg, speciellt "..självförverkligande"- delen. Men you go Karolina! Du är jätteviktig!

Anonymous said...

jo "spot on" i stå upp komik
bra gjort

men nu är det kanske så att alla inte har någon plats i den traditionella klasskampen

en gammal ingrodd kultur

Lee Israeli said...

Det är inte mycket jag håller med Karolina Ramqvist, men en sak är jag säker på (den lilla jag vet om henne ) att vishet är denna gång på hennes sida och inte på en avdankad gubben som med hela sina 61 år aldrig visat något vishet
Keep going strong Karolina
mvh Lee Israeli