Friday, January 19, 2007

Varning för framtidsfilm
Som de skriver i NY Times: Ingen borde behöva välja mellan Clive Owen och PD James.
Men vad är det som är problemet med film? Varför går det inte att göra det bra ens när det finns en hyfsad bok att utgå från?
Filmatiseringen av PD James politiska roman The Children of Men är nog en av 2007 års allra sämsta filmer – alltså sämsta bland dem som skulle kunna vara bra, jag fattar ju att det kommer att visas mycket som är ännu sämre, men av dem som är med i matchen menar jag.
Filmen Children of Men utspelar sig i framtiden 2027 där ingen människa längre kan få barn och den yngsta personen, världskändisen Baby Diego, är 18 år. Alla länder utom England har gått under och flyktingar kommer från alla världens hörn. Det skulle kunna vara en historia som berättar en del om vår samtid, men i stället uppkommer bara frågor om det här med framtidsfilm.

1. Varför lyssnar alla på så sjuk musik i framtiden? "Zen music", som Michael Kanes rollfigur säger, är det verkligen det som kommer att komma? Och kommer grime, som de verkar lyssna på i bilen, alltså att bli mainstream och folk (ensamma flyktingar) fortfarande att säga "wicked", har man inte redan slutat med det?
2. Hur var det nu med den politiska sensmoralen i boken? I filmen är det den svarta flyktingflickan som skapar fred och räddar världen med sitt barn (fast man undrar om hennes dotter för att säkra mänsklighetens fortbestånd ska tvingas ligga med någon som är 20 år äldre så fort hon får mens eller om tanken är att det automatiskt kommer att komma fler barn när väl ett är fött och den globala infertiliteten bruten?)
3. Vilka är Julianne Moores people? Varför är hon så ofta med i skitfilmer?
4. Hur tänker Clive Owen? Tror Clive Owen att biobesökare är dumma i huvudet?
5. Varför har alla hippie- eller crustiestil i framtiden? (Och ... en del av er kommer kanske att se detta som en triumf: Enligt Children of Men har många vuxna i framtiden dreads.)

PS Lita aldrig på imdb:s filmbetyg.

5 comments:

charlotte said...

Eh...the point being? Att all film är dålig?
Bra filmer med Julienne Moore: Safe och Far From Heaven.

Hederlig skattebetalare said...

Det mest upprörande är ju att boken utspelar sig 2021 och filmen 2027. Fast det kanske är därför filmatiseringen är så dålig?

indy said...

är det någon som kommer ihåg spektaklet "strange days", även där var det väl hippiesar som räddade världen och dansade med hiphoparna när systemet föll? för att inte tala om old ravearna som festar i matrix II. just den rave-scenen fick mig att välja hugo weavings (sic?) agent framför plast-neo.

Rollx said...

Kikade på nämda rulle igår. Jag instämmer att filmen var dålig (kass).
Man förlorade intresset rätt snabbt, att följa med i handlingen.

En sak jag inte förstod i filmen var, varför dom sprang omkring med den lilla ungen i dom värsta krigszonerna ?. Vilka puckon !!. Dom verkade minst sagt söka sig till dom värsta ställena.

annika said...

jag tyckte mycket om den, visst kan man invända mot saker i den. men oj, jag blev väldigt involverad när jag såg den.

små detaljer som skapade framtidskänsla utan att vara övertydlig. och "biljakten" var ju väldigt innovativ. det har jag aldrig sett på film förr.

om det inte finns någon framtidstro är det lika bra att skaffa dreads