Monday, February 05, 2007

Sveriges framsidaJag såg inte Red Road tyvärr tyvärr och inte Milos Forman heller men jag förstod ju att det här med att Göteborgs filmfestival är den goa folkliga festivalen (i motsats till Stockholms som är den snobbiga "svåra") är for real. Jag tror på nåt sätt inte att en film som Tata Amarals Antonia – om en rapgrupp i Saõ Paolo vars körtjejer tar över och skapar en egen karriär – skulle dra så värst mycket publik i Stockholm men på Draken på Järntorget var det helt fullt. Filmen var ok.

Märkte ett visst extra intresse för nästa nummer av Arena och jag antog att det hade med Janne Josefsson att göra.

Förra gången jag var i Göteborg, på trettonhelgen, satt jag på ett kafé på den där gågatan i Haga (det enda fik jag vet som inte försöker döda en med gullighet) och fick sällskap av ett gäng 60-åringar som var ute och fingick på helgen och tjötade mycket om hur fantastiskt det var att sitta så där i ett fönster och dricka fantastiskt gott kaffe med dekorationer i skummet och titta på folk. De kommenterade verkligen varenda människa som gick förbi. När Janne Josefsson gled upp på kullerstenen med en kort svarthårig kvinna med lite sneda ögon och en barnvagn (som Janne drog) sa dom så här:
– Ohh, se där då.
– Ja där går han.
– Och hon då.
– Köpt!
– Ja visst.
– Men det kan ju inte vara så roligt va?
Sedan började de tala om någon de visste som köpt en fru från Ryssland och det stod klart att kvinnor med asiatiskt utseende alltid kommer att vara horor och offer och förtjäna att hånas. Det är bara en sådan där skön grej som ingår i det goa Sverige.

4 comments:

Daniel said...

Fantastiskt bra betraktelse.

Rollx said...

Haga är en fin plats att sitta på, och skjälpa i sig en kopp kaffe. Man skulle önska att en större del av Göteborg såg ut som detta område.

Är det inte huvudsakligen äldre (seniorer) som ser ner på exempelvis Thailändskor och Ryskor ?. Det har jag noterat iallafall.

Karolina. Det är väl inget att bry sig vad ett fåtal individer tycker.

jacqueline said...

Jag skulle så gärna vilja veta om du kommenterade deras kommentarer? Verkar helt sjuk att folk kan sitta och säga sådana saker utan att någon reagerar...

pelle said...

Jag har en kompis som är adopterad från Korea och hon vittnar om hur hon inte längre vill gå på stan med sin pappa på grund av alla blickar och viskningar om hur han "köpt" henne som fru. Sjukt.

Jag tror tyvärr inte alls det är bara seniorer som har denna syn.